|

De wake

de wakeDe wake

Ronald Giphart, Podium, 160 blz., 17,50 euro.

 

“Vraag aan een man die uitglijdt op een berghelling hoe het met hem gaat.”

 

In De wake bundelt de Nederlandse schrijver Ronald Giphart drie grote verhalen die geheel op eigen benen staan, maar ook op ingenieuze wijze aan elkaar gekoppeld zijn. Het zijn heerlijke verhalen, waarvan je als lezer vermoedt dat Giphart ze met uitermate veel plezier neergeschreven heeft. In het titelverhaal dondert een hoogleraar op vakantie in Zweden van een berghelling. Hij overleeft de val niet, maar blijft wel registreren wat er na zijn dood in zijn onmiddellijke omgeving gebeurt en is getuige van de met alcohol overgoten wake die zijn vrienden ter zijner nagedachtenis organiseren. Zelfs morsdood blijft de hoogleraar zijn pedante ik en citeert hij kwistig grote schrijvers en denkers. In Mooie mama’s zit een bloedmooie moeder aan het ziekbed van haar jarige zoon. Het jongetje ligt na een roeiongeval in coma, en ook hij registreert alles wat er rond hem gebeurt. Hij ziet hoe de rest van zijn familie met taart en slingers de ziekenhuiskamer binnenvalt om zijn veertiende verjaardag te vieren, en hoort hen ‘lang zal hij leven’ zingen. In het ontroerende laatste verhaal Hartstocht is het hoofdpersonage het onstuimig kloppende hart van het brave Indische meisje Raisha Singh Tanwar. Raisha wordt door haar ouders vanuit Dehli naar Londen gestuurd om er te gaan studeren. Ze bloeit er open; ontdekt er de liefde en de lust. Tot het noodlot toeslaat.

 

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten