|

De kattentafel

De kattentafel

Michael Ondaatje, Prometheus, 264 blz., 19,95 euro.

 

“Hij praatte niet. Hij keek de hele rit lang uit het raampje van de auto.”

 

Sri Lanka, begin jaren vijftig. De elfjarige Michael gaat aan boord van de zeven verdiepingen hoge oceaanstomer Oronsay voor een 21 dagen durende trip naar Engeland. In Sri Lanka werd hij opgevoed door een tante; nu is hij in zijn eentje op weg naar zijn moeder. In de eetzaal krijgt hij ‘de kattentafel’ toegewezen, de minst geprivilegieerde plaats, ver weg van de captain’s table. Hij zit er samen met een paar ‘onbelangrijke’ maar toch bijzonder kleurrijke volwassenen en met twee andere jongens: Ramadhin en Cassius. Michael sluit vriendschap met hen en wat eerst een saaie reis leek te worden, ontpopt zich tot één groot avontuur. Zeker als ze ontdekken dat er op het schip een gevangene meevaart die ’s nachts door zijn bewakers gelucht wordt. Decennia later is Michael een succesvolle, ouder wordende schrijver en blikt hij wijzer en droever terug op de gebeurtenissen van toen. Michael Ondaatje maakte als kind dezelfde reis. Zijn herinneringen geven De kattentafel extra sfeer en warmte. Net als in De Engelse patiënt, de roman waarmee hij de Booker Prize won en wereldberoemd werd, toont Ondaatje zich ook nu weer een meester in het dromerige, poëtische vertellen.

 

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten