|

Zo ook op aarde

Zo ook op aarde, Davide Enia, De Bezige Bij (originele titel: Così in terra), 304 blz., 18,90 euro.

 

“Ze staan met z’n tweeën in de ring.”

 

 

De negenjarige Davidù groeit op in de straten van maffiabolwerk Palermo. Onder leiding van de zwaar gestoorde Pullara amuseert hij zich kostelijk met het treiteren van de dikke, hulpeloze buurjongen Gerruso. De pesterijen gaan crescendo en op een dag dreigt Pullara ermee om Gerruso’s nichtje Nina een flink pak rammel te geven als de jongen zijn eigen vingerkootje niet amputeert. Gerruso gaat overstag. Op het moment dat hij zijn vingertop eraf snijdt, breekt vlakbij de dagelijkse hel los en beschieten rivaliserende maffiosi elkaar vanuit voorbijrijdende auto’s. Het geweld werkt bij Pullara als een rode lap op een stier. Als hij met een mes in de aanslag op Nina afstormt, grijpt Davidù kordaat en koelbloedig in: met een goedgemikte linkse slaat hij Pullara’s voortanden uit. Davidù’s oom Umberto is toevallig getuige van het tafereel en hij beseft dat zijn neefje net als hijzelf voorbestemd is een groot bokser te worden.

Davide Enia bouwde in Italië een ijzersterke reputatie als theatermaker op. In zijn uitstekende romandebuut Zo ook op aarde laveert hij moeiteloos van grappig naar dramatisch en van hard naar teder. Samen met het verhaal van straatvechtertje Davidù brengt Enia de recente geschiedenis van zijn door de maffia geteisterde geboortestad Palermo kleurrijk tot leven.

 

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten