|

Het geluid van de nacht

Het geluid van de nacht, María Dueñas, Wereldbibliotheek (originele titel: El tiempo entre costuras), 592 blz., 19,90 euro.

 

“Een schrijfmachine brak mijn levenslot open.”

 

 

Aan de vooravond van de Spaanse Burgeroorlog staat het jonge Madrileense naaistertje Sira Quiroga op het punt te trouwen met de oersaaie ambtenaar Ignacio. Het gaat haar niet voor de wind en haar verloofde wil dat ze voor zekerheid kiest en ook ambtenaar wordt. Daarvoor moet ze eerst een schrijfmachine kopen en leren typen. In de winkel wordt ze geholpen door de knappe eigenaar en onverbeterlijke charmeur Ramiro. Sira wordt halsoverkop verliefd en geeft haar brave verloofde de bons. Een paar maanden later volgt de verschrikkelijke ontnuchtering.

Professor Engels María Dueñas debuteerde in 2009 op haar 45e in Spanje met Het geluid van de nacht. Grote verwachtingen koesterde haar uitgever niet, maar haar lezers waren er dol op: door mond-tot-mondreclame groeide haar historische roman met anderhalf miljoen verkochte exemplaren uit tot een gigantische bestseller. Het geluid van de nacht is meer dan een vlot verteld verhaal van een jonge vrouw die tijdens de oorlog evolueert van een naïef naaistertje tot een, jawel, gewiekste spionne voor de Britse geheime dienst. Dueñas schuwt de clichés niet, toch slaagt ze er ook in een boeiend beeld te schetsen van het door oorlog verscheurde Madrid.

 

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten