|

Alles goed?

alles goedAlles goed?

Joseph O’Connor, Anthos (originele titel: Where have you been?), 122 blz., 14,95 euro.

 

“Enkele jaren na zijn scheiding verbleef Cian Hanahoe – hij liep inmiddels tegen de veertig – vijf weken in een kliniek.”

 

‘Roman’ staat prominent op de cover van Alles goed? van Joseph O’Connor, de schrijvende broer van Sinéad. Iets te veel eer voor wat bij nader toezien een langer verhaal uit een vorig jaar in Ierland en Groot-Brittannië verschenen bundel blijkt te zijn. Het is toch een beetje merkwaardig dat de Nederlandse uitgever dat verhaal nu probeert te pimpen tot een roman, en tezelfdertijd op het einde O’Connors verantwoording voor heel de oorspronkelijke verhalenbundel laat staan. Het schept ook verkeerde verwachtingen bij lezers die fijne herinneringen bewaren aan de vorige romans van de uitstekende stilist Joseph O’Connor. Als verhaal ingebed in een groter geheel van andere verhalen, blijven de liefdesperikelen van de van een depressie herstellende veertiger Cian Hanahoe zeker overeind. Maar als apart gepresenteerde novelle, en zeker als ‘roman’, gapen er iets teveel gaten in Alles goed?, blijven de personages te bleek en lijkt de bizarre eindscène – een rouwrede waarin Cain de recente Ierse geschiedenis op de korrel neemt- er zelfs aan het haar bij gesleurd. Joesph O’Connor hanteert een soepele schrijfstijl en schudt meesterlijke dialogen uit zijn mouw, maar uitgeverij Anthos had hem een veel grotere dienst bewezen als ze de hele bundel hadden uitgegeven, en niet dit ene, losse verhaal.

 

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten