|

Leren bidden in het tijdperk van de techniek

Leren bidden in het tijdperk van de techniek, Gonçalo M. Tavares, Querido (originele titel: Aprender a rezar na Era da Técnica), 288 blz., 19,95 euro.

 

“Zijn vader pakte hem vast en voerde hem naar de kamer van een dienstmeid, de jongste en knapste van het huis.”

 

 

Door de kille, afstandelijke stijl is Leren bidden in het tijdperk van de techniek van de Portugese filosoof en schrijver Gonçalo M. Tavares een zeer beklemmende leeservaring. De roman vormt het sluitstuk van zijn vierdelige pessimistische reeks Het koninkrijk, waarin hij leven en dood in een totalitaire maatschappij beschrijft en waarvan nu alleen de laatste twee delen vertaald zijn.

De chirurg Lenz Buchmann wordt door zijn patiënten op handen gedragen. Een stervende patiënte vraagt de goede dokter of hij een afscheidsbrief met een laatste smekende verzoek naar haar kinderen wil versturen. Buchmann laat de brief een tijd liggen en scheurt hem dan aan snippers. De vrouw sterft eenzaam. Dokter Buchmann is allesbehalve de goede ziel die iedereen in hem ziet. Hij veracht goedheid, heeft een bloedhekel aan zwakheid en kickt op het seksueel vernederen van vrouwen. Lenz Buchmann heeft één excuus: vader Frederich, een ex-militair, heeft hem gekneed naar zijn beeld en gelijkenis. Op de begrafenis van zijn oudere broer Albert voelt Lenz helemaal niets, behalve dat de tijd rijp is om een gooi naar de macht te doen. Dus stapt hij in de politiek en start zijn meedogenloze gevecht naar de top van de Partij.

 

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten