|

Cop killer

veroordeeldAtlanta, November 1974. Een paar maanden geleden is president Richard Nixon naar aanleiding van het Watergateschandaal afgetreden, het Congres heeft net de financiering voor de oorlog in Vietnam stopgezet en de mooie, door het leven niet gespaarde Kate Murphy maakt zich klaar voor haar eerste dag bij het City of Atlanta Police Department. Dat belooft geen wandeling in het park te worden, want het overgrote deel van haar collega’s zijn blanke, drankverslaafde racisten én vrouwenhaters die onder hoogspanning staan omdat een vermeende zwarte seriemoordenaar, de ‘shooter’, het op blanke agenten gemunt heeft. Kate wordt toegewezen aan Jimmy Lawson. Hij was een dag eerder getuige van de moord door de shooter op zijn politiepartner Don Wesley. Jimmy verwelkomt haar in zijn patrouillewagen met de gevleugelde woorden: ‘Kut die je bent’. Later zal Kate bevriend raken met Jimmy’s zus Maggie, die eveneens politieagente is. Wanneer Maggie ontdekt dat haar broers verklaring over de aanslag op Don met haken en ogen aaneenhangt, besluit ze samen met Kate op onderzoek uit te trekken.

Voor Veroordeeld baseerde Queen of Crime Karin Slaughter zich op een waargebeurde reeks moorden uit de jaren zeventig in de zuidelijke stad Atlanta waar het racisme welig tierde, ook al had de zwarte meerderheid net een zwarte burgemeester verkozen. In een denderende rechttoe-rechtaan-machostijl schetst ze een geloofwaardig beeld van dat corrupte blanke politiecorps dat nog niet doorheeft dat de tijden écht aan het veranderen zijn. Soms drenkt Slaughter haar pen in een overdosis testosteron, waardoor haar agenten karikaturale trekjes krijgen en onbedoeld connotaties oproepen met hun geheel in leder gehulde collega van de seventies discoband Village People. Om haar talloze Nederlandse fans te behagen, maakt Slaughter ook nog een uitstap naar Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar talloze Vlaamse fan krijgen dan weer een paar sneren. Zo laat ze een van haar personages zeggen: ‘Vlamingen praten alsof ze bloemen in hun mond hebben.’ Iets waar ze zich in haar dankwoord overigens netjes voor verontschuldigd.

 

Veroordeeld, Karin Slaughter, Cargo (originele titel: Cop Town), 480 blz., 19,90 euro.

 

 

 

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten