|

Redding van een heilige

redding van een heiligeRedding van een heilige, Keigo Higashino, De Geus (originele titel: Seijo no kyūsai), 320 blz., 19,95 euro.

 

Keigo Higashino is écht ‘big in Japan’: hij is er misschien wel dé beroemdste en meest succesvolle misdaadauteur, vergelijkbaar met Tom Clancy in de VS of Pieter Aspe bij ons. Heel wat van zijn romans zijn verfilmd of dienden als grondstof voor een televisiereeks. Sinds 2009 is hij de machtige voorzitter van Nihon Suiri Sakka Kyōkai, de vereniging van Japanse misdaadschrijvers: in die hoedanigheid bepaalt hij jaarlijks mee welke collega’s onderscheiden zullen worden met Japans belangrijkste literaire prijzen. De godfather van de Japanse crime houdt er ook van het mysterie rond zijn eigen persoontje te helpen voeden: zo mag zijn uitgever geen foto’s van hem gebruiken of verspreiden en weigert hij consequent elk interview. Met De fatale toewijding van verdachte X won Higashino de Naokiprijs – het Japanse equivalent van de Man Booker Prize. Hij introduceerde er de figuur van fysicaprof Manabu Yukawa in, alias professor Galileo. In Redding van een heilige maakt de speurende professor opnieuw zijn opwachting. Yoshitaka Mashiba, directeur van een IT-bedrijf, wil zijn vrouw Ayane verlaten. Hij wil weg van haar omdat ze hem geen kinderen kan schenken. Mashiba is eerder het ouderwetse type. “Zonder kinderen heeft het huwelijksleven geen zin”, vindt hij. “Romantische gevoelens tussen man en vrouw gaan na verloop van tijd verloren.” Dus wil hij haar dumpen. Maar voor hij dat plan ten uitvoer kan brengen, sterft hij na het drinken van een kop vergiftigde koffie. Zijn vrouw, die naam en faam gemaakt heeft als patchworkartieste, is verdachte nummer één, maar zij was honderden kilometers verderop toen haar man werd vermoord. Rechercheur Shunpei Kusanagi gelooft niet dat Ayane er iets mee te maken heeft, terwijl zijn assistent Kaoru Utsumi ervan overtuigd is dat ze schuldig is als de hel. Alleen vindt Utsumi geen bewijs, dus roept hij de hulp in van een oude vriend van zijn baas, de briljante professor Galileo. Die gaat op zoek naar wetenschappelijk bewijsmateriaal, maar lijkt ook zijn tanden stuk te bijten. Redding van een heilige is vintage Keigo Higashino: spannend van de eerste tot de laatste bladzijde, met veel oog voor de minder fraaie kanten van de menselijke psyche.

 

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten