|

De getalenteerde mijnheer Hayden

waarheid en andere leugensMet zijn heerlijke thrillerdebuut De waarheid en andere leugens treedt de Duitse auteur Sascha Arango moeiteloos in de voetsporen van Patricia Higsmith met haar klassieker The talented Mr. Ripley.

 

Berliner Sascha Arango schrijft sinds jaar en dag toneelstukken en scenario’s voor de Duitse film en televisie. Zo is hij verantwoordelijk voor een hele rist afleveringen van de ook bij ons niet onbekende succesvolle krimireeks Tatort. Nu debuteert hij op zijn vierenvijftigste met de misdaadroman De waarheid en andere leugens. Meteen een schot in de roos.

Bestsellerauteur Henry Hayden heeft zijn zaakjes mooi op orde. Hij woont samen met zijn verlegen vrouw Martha in een kast van een huis, rijdt rond in een super-de-luxe Maserati en staat bij iedereen bekend als een vriendelijke, ruimdenkende en geniale schrijver. De werkelijkheid is iets ingewikkelder: met zijn verleden (en heden) als gentleman-oplichter flaneert Henry door het leven als ‘een gangster die de perfecte misdaad heeft gepleegd’. Hij is een fan van vrouwelijk schoon en profiteert van zijn schrijversstatus om graag en vaak de katjes in het donker te knijpen. Hij heeft ook een ‘vaste minnares’: zijn naar lelietjes-van-dalen ruikende redactrice Betty. Henry is best tevreden met zijn bestaan, tot Betty hem verteld dat ze zwanger is van hem. Hij belooft haar dat hij zijn vrouw alles zal vertellen om vervolgens bij haar in te trekken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hij heeft helemaal geen zin om ‘zijn onbezorgde eenzaamheid in te ruilen tegen een gezinsleven waarvoor hij niet gemaakt is’. Langzaam maar zeker rijpt het plan om zijn minnares uit de weg te ruimen. Al is ook dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Sascha Arango’s elegante amorele personage Henry Hayden lijkt sterk op Patricia Higsmiths wereldberoemde karakter Tom Ripley. Net als Ripley is Hayden een crimineel eerste klasse, en net als Ripley lijkt hij ook zo geloofwaardig dat je als lezer zijn misstappen graag met de mantel der liefde bedekt. Inclusief moord.

 

De waarheid en andere leugens, Sascha Arango, Signatuur (originele titel: Die Wahrheit und andere Lugen), 240 blz., 19,95 euro

 

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten