Geestelijke vader Belkacem leidt wereldwijd netwerk

Nieuw onderzoek duidt de Brit Anjem Choudary aan als leider van een wereldwijd netwerk van islamisten met linken naar Al Qaida en als ‘de grootste rekruteerder voor terrorisme in de recente geschiedenis’. Via zijn Global Shariah Movement zou hij 300 Europese jongeren naar het slagveld in Syrië gestuurd hebben, onder wie zeker 33 Belgen.

“A gateway to terror.” Zo noemen onderzoekers Joe Mulhall (University of London) en Nick Lowles (onderzoeksjournalist en auteur) de radicale moslimorganisaties die geleid worden door de in Londen gevestigde advocaat Anjem Choudary. Het is ook de titel van het stevig gedocumenteerde rapport dat Mulhall en Lowles schreven in opdracht van de anti-racismeorganisatie Hope not hate. Volgens de onderzoekers staat Choudary niet alleen aan de leiding van het (verboden) grootste Britse islamistische netwerk Al-Muhajiroun, maar trekt hij via zijn ‘multinational’ Global Shariah Movement ook aan de touwtjes bij radicale moslimorganisaties in 21 landen, waaronder België en Nederland.

Shariarechtbank

Choudary haalde in januari 2010 de Belg Fouad Belkacem naar Londen en gaf hem de leiding over de toen nog op te richten Belgische afdeling Sharia4Belgium. Belkacem ontpopte zich tot de beste leerling van de klas. Hij organiseerde talloze da’wa’s, waarbij hij op straat bekeerlingen trachtte te winnen, en installeerde in september 2011 in Antwerpen de eerste Belgische shariarechtbank, zoals leermeester Choudary hem dat in Londen had voorgedaan. “Daarnaast stuurde Sharia4Belgium minstens 33 Belgen naar het front in Syrië”, stellen Mulhall en Lowles. “Sommige politiebronnen vrezen zelfs dat het er 70 zijn. Ondanks Belkacems arrestatie is de groep nog steeds ondergronds actief.” Via zijn Global Shariah Movement zou Choudary 300 geradicaliseerde Europese jongeren naar het slagveld in Syrië gestuurd hebben. Volgens schattingen vechten er in totaal 1.700 Europeanen. “Choudary is de grootste rekruteerder. Via zijn organisaties ronselt hij ook jongeren om te gaan vechten in Indonesië, Somalië en Jemen. Hij stuurde eerder heel wat radicale jongeren naar Afghanistan, Pakistan, Tsjetsjenië en Bosnië.”

De welbespraakte Anjem Choudary steekt zijn sympathie voor Osama bin Laden niet onder stoelen of banken. Alleen lette hij er tot nu altijd op dat hij zelf niet van aanzetten tot terreur beschuldigd kon worden. Maar in A gateway to terror lijsten de onderzoekers zeventig veroordeelde of gedode terroristen op die lid zijn van Choudary’s Al-Muhajiroun. Zo was Mohammad Sidique Khan, leider van de zelfmoordaanslagen in Londen in 2005, een prominent lid. De 21-jarige Mohammed Chowdhury was een van Anjem Choudary’s persoonlijke assistenten toen hij in december 2010 met elf anderen gearresteerd werd tijdens de voorbereidingen voor aanslagen op kerstdag. Chowdhury’s gsm-verkeer wees uit dat hij de weken voor zijn arrestatie meer dan anders met Anjem Choudary gebeld had.

In mei 2012 reisde Anjem Choudary naar Oslo om er zijn steun te betuigen aan Mullah Krekar, stichter van de rechtstreeks aan Al Qaida gelinkte terreurorganisatie Ansar al-Islam. Krekar stond er terecht omdat hij Noorse politici had bedreigd en werd veroordeeld tot vijf jaar cel. “Tijdens dat bezoek haalde Choudary zijn banden met Ansar al-Islam stevig aan en maakte hij van de gelegenheid gebruik om zijn Deense en Zweedse secondanten te ontmoeten.”

A gateway to terror brengt ook Anjem Choudary’s banden met het Somalische Al-Shabaab in kaart. “Die organisatie zat achter de aanslag op het winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Tweehonderd Britten vechten nu als strijders bij Al-Shabaab, van wie de meesten stammen uit Al-Mujahiroun, zoals wijlen Bilal Berjawi, die het schopte tot tweede in rang.”

In oktober lanceerde Al-Shabaab de rekruteringsvideo ‘Woolwich attack, it’s an eye for an eye’, met centraal de aanslag op de Britse soldaat Lee Rigby. “In de film zitten interviewfragmenten met Choudary verwerkt. De verteller draagt een zwart masker en houdt een geweer in de hand. Hij roept jonge Britse moslims op met een slagersmes de nekken van ongelovigen door te snijden.” De Britse politie weet ondertussen wie de verteller in de Al-Shabaab-propagandafilm is: de 21-jarige Mohammed Abdul Hasnath uit de Londense wijk Tower Hamlets, lid van Al-Muhajiroun en hulpje van Anjem Choudary.

(c) Jan Stevens

Vergelijkbare berichten