|

Misplaatste kussen

Misplaatste kussen, Sandro Veronesi, Prometheus (originele titel: Baci scagliati altrove), 208 blz., 17,95 euro.

 

“Ik weet wie je bent, Alessandro Veronesi, ik ken jouw ziel, en ik voorzeg je dat jij je uiterste best zult doen en je ervoor zult inzetten dat je vader niet sterft in een ziekenhuisbed, maar, volgens zijn wens, in zijn eigen bed, in de vertrouwdheid van zijn eigen woning, op de eerste verdieping van het, door hemzelf in 1968 ontworpen, functionalistische herenhuis aan de Via Bruno Buozzi 3 in Prato, waar jij bent opgegroeid.”

De Italiaanse grootmeester Sandro Veronesi start zijn verhalenbundel Misplaatste kussen ijzersterk met het aangrijpende verhaal Voorspelling. Bezwerend ‘voorspelt’ hij hoe het hoofdpersonage Alessandro Veronesi zijn terminale vader liefdevol zal begeleiden in diens laatste maanden op weg naar de dood. Het rauwe, eerlijke en niets en niemand ontziende relaas is een van de mooiste hommages die een zoon ooit aan zijn vader geschreven heeft. Naast de soms moeilijke relatie tussen vaders en zonen zijn de dood, inclusief moorden en fatale ongevallen, en de grillige spelingen van ‘het lot’ prominent aanwezig in de veertien verhalen. Net als in zijn laatste magistrale roman XY hangt ook in deze bundel angst en dreiging in de lucht. Bij Veronesi leveren al die zware thema’s nooit zwaarmoedig proza of een opgeheven vingertje op. Ook in Misplaatste kussen loodst hij zijn lezers in zijn lichte, sprankelende stijl door het leven zoals het is: soms triest, soms vrolijk, vaak gecompliceerd. Maar meestal loopt het slecht af, en kleurt de hemel “zwart als een zak van paardenhaar”.

 

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten