|

De trofee

De trofee, Mircea Cartarescu, De Bezige Bij (originele titel: Orbitor. Corpul), 544 blz., 29,90 euro.

 

“Niets beleef ik nog echt, hoewel ik leef met een intensiteit die eenvoudige gevoelens verre overstijgt.”

 

 

Twee jaar geleden verscheen De wetenden, het eerste lijvige deel van Mircea Cartarescu’s trilogie Orbitor, waarin de veel gelauwerde Roemeense auteur zich voornam de biografie te schrijven van de in 1956 geboren Roemeense schrijver Mircea Cartarescu. Het resultaat was een moeilijk toegankelijke roman, waarin de puber Mircea urenlang vanuit zijn raam naar het door de dictator Ceausescu met harde hand geleide Boekarest staart, en bladzijde na bladzijde vult met waanzinnige, fantasierijke beelden, afgewisseld met realistische verhalen. Literaire recensenten reageerden enthousiast; veel lezers haakten halverwege verward en met een lichte indigestie af. In het tweede deel De trofee borduurt Cartarescu met dezelfde intensiteit en dezelfde bravoure verder aan zijn ‘kathedraal van de verbeelding’. Bedolven onder complexe magisch-realistische lappen tekst die lezen als intense LSD-trips, vertelt Cartarescu het verhaal van de 19e-eeuwse brandweerkapitein Vasile Badislav, tijdens Roemenië’s gouden eeuw, en van zijn eigen familie onder het 20e-eeuwse communistische juk. Cartarescu lezen is geen zomerse wandeling in het park. Als u zonder kleerscheuren de laatste bladzijde van De trofee haalt, hebt u zelf ook een trofee voor moed en zelfopoffering verdiend.

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten