|

Duizend jaar van economische expansie

De kredietcrisis leverde de voorbije maanden een torenhoge stapel getuigenissen van tot inkeer gekomen brokers uit de Londense City op. Met zijn roman Deze bloedende stad breit debutant én City-jongen Alex Preston daar een literair vervolg aan.

Charlie Wales studeert aan de universiteit van Edinburgh en droomt van een carrière als schrijver. Tot hij een relatie begint met de aan luxe verslaafde Française Vero. Als zij hem dropt voor kerels met poen, wordt geld plots heel belangrijk. ‘Ik wilde graag denken dat ze alleen met hen speelde totdat ik rijk genoeg zou zijn om hetzelfde te doen.’ Dus verhuist Charlie naar Londen en gaat hij op zoek naar een lucratieve baan in de City. Na maanden van vergeefs solliciteren, wordt hij aangenomen als analist bij het beruchte hedgefonds Silverbirch. Hij komt er terecht in een machowereld van door hebzucht gedreven twintigers, die heilig geloven in ‘duizend jaar van economische expansie’. Recessie is ‘een vreemd woord dat beelden oproept van mensen in ouderwetse jassen en jurken die in zwart-wit schemerlicht in een rij voor failliete banken staan.’ Charlie’s collega Madison is de enige die het aandurft te waarschuwen voor een nakende crash. Het levert haar niets dan smalende commentaar op: ‘Teveel oestrogeen. Geen ballen.’

Alex Preston gaf ‘zijn’ Charlie Wales dezelfde naam als het hoofdpersonage uit F. Scott Fitzgeralds kortverhaal Babylon Revisited, dat zich vlak na de crash van 1929 afspeelde. Preston kan een aardig stukje schrijven. Dat bewijst hij meteen met de ijzersterke proloog. Al slaagt hij er jammer genoeg niet in om de kwaliteit een hele roman door even hoog te houden.

© Jan Stevens

 

Alex Preston, Deze bloedende stad, Prometheus, 352 blz., 24,95 euro, ISBN 978-90-446-1527-2

Vergelijkbare berichten