|

Gin-tonic en Sauvignon Blanc

In Het verhaal van een weduwe vertelt de Britse schrijver Mick Jackson het verhaal van een kinderloze vrouw van halverwege de zestig die onverwacht haar man verliest. Ze blijft alleen achter in hun luxueuze huis in Londen. Na een paniekaanval vlucht ze op een nacht weg uit het lege huis en rijdt ze met de Jaguar van haar dode man in een ruk naar de kust van Norfolk. Daar huurt ze een visserhuisje, maakt ze lange wandelingen langs de kustlijn en drinkt ze glazen gin-tonic en flessen Sauvignon Blanc in de plaatselijke pub.

Wie op zoek is naar een ingenieus verhaal, zal dat in Het verhaal van een weduwe niet vinden. Een plot is er niet echt. Jackson beschrijft voornamelijk de ontreddering van de weduwe en haar door drank gevoede strijd tegen haar dreigende totale instorting. De wrange humor waarmee het hoofdpersonage haar eigen toestand becommentarieert, geeft het boek extra kracht. Jacksons roman is geen jammerklacht van een door verdriet verteerd drankorgel, maar het gevoelige verslag van een vrouw die het verlies van haar man tracht te verwerken en een nieuwe start probeert te vinden.

Mick Jackson debuteerde in 1997 met het fantastische De tunnelman, over een vereenzaamde, gek wordende negentiende-eeuwse Britse edelman. Het debuut belandde meteen op de shortlist voor de Booker Prize. Meer dan tien jaar later is Jackson nog steeds niet echt doorgebroken als schrijver. Jammer, want de man schrijft pareltjes, daar is Het verhaal van een weduwe eens te meer het bewijs van. Het is dan ook extra spijtig dat de Nederlandse vertaling verknoeid wordt door een overvloed aan oerhollandse kreten zoals ‘Godsamme’.

 

© Jan Stevens

 

Mick Jackson, Het verhaal van een weduwe, Anthos, 254 blz., 19,95 euro, ISBN 978-90-414-1670-4

 

 


Vergelijkbare berichten