“Wij willen de wereld veroveren”

Vorige week zaterdag stond Abu Imran van Sharia4Belgium aangekondigd als een van de topsprekers op een congres van moslimextremisten in Londen. Tot de organisatoren onder druk van de politie het evenement op het laatste nippertje moesten aflasten. De Morgen zette die avond dan maar de bloemetjes buiten met Anjem Choudary, Brits moslimextremist nummer 1 en mentor van Sharia4Belgium. “We roepen onze broeders op om de opstand onder de Belgische moslims te organiseren.”

Zaterdagochtend, 27 november. De hotels in het noordoosten van Londen zitten overvol voor de finale van de Masters in de O2 Arena. Maar niet alle buitenlandse hotelgasten zijn dit weekend naar de Britse hoofdstad afgezakt om te genieten van een partijtje tennis op topniveau. Een aantal onder hen koestert andere plannen: vanavond om klokslag half zes willen ze de ‘Islamic Revival Conference 2010’ in het Water Lily Center in de wijk Tower Hamlets bijwonen. Daar zullen ze toegesproken worden door fundamentalistische haatpredikers van diverse pluimage. Aangekondigde sprekers zijn onder anderen: Anjem Choudari, stichter en bezieler van de verboden organisaties Al-Muhajiroun en Islam4UK, Abbu Izzadeen, tot vier jaar veroordeeld voor het inzamelen van fondsen voor terroristen, Omar Bakri Muhammad, tot levenslang veroordeeld voor het trainen van terroristen, en ‘onze’ Abu Imran, woordvoerder en boegbeeld van Sharia4Belgium.

Anjem Choudary zal op het congres niet alleen een donderpreek afsteken; hij is ook een van de organisatoren. In een vorig leven was hij advocaat. Tijdens zijn rechtenstudies heette hij nog Andy, bouwde hij een reputatie op als womanizer en gretig gebruiker van cider, cannabis en LSD. “Ik heb niets meer te maken met de man die ik toen was”, zegt hij. “Alle vragen over die periode zijn totaal irrelevant. Ik ben 43 nu; mijn rechtenstudies liggen twintig jaar achter me. Ik ben nu wel perfect geplaatst om de wet van Allah te vergelijken met die van het westen. En er is geen twijfel mogelijk: jullie zijn decadent.”

Choudary geldt in Groot-Brittannië als dé woordvoerder van de extremistische islam. “Ik zag het licht toen ik twintig jaar geleden sjeik Omar Bakri Muhammad ontmoette”, zegt hij. “Dankzij hem besefte ik begin jaren negentig dat de islam antwoorden heeft op alle vragen.” Hij richtte samen met Bakri de islamistische organisatie Al-Muhajiroun op. Na 9/11 organiseerden ze het congres The Magnificent 19 waarop ze de lof zongen van de daders van de aanslagen. In 2004 werd Al-Muhajiroun door de Britse overheid verboden en een jaar later werd Bakri het land uitgezet. “De sjeik leeft nu in Libanon”, zegt Choudary. “Zijn speech zal vanavond doorgestraald worden via een internetverbinding.” Zit Bakri dan niet in een Libanese cel? Hij is vorige week toch tot levenslang veroordeeld voor terrorisme? “Hij is vrij op borgtocht. Ze hebben hem bij verstek veroordeeld; in beroep zal hij alle aanklachten van tafel vegen. Hij wordt beschuldigd van onwettig wapenbezit, lidmaatschap van Al-Qaida en het trainen van andere Al-Qaidaleden. Maar sjeik Omar Bakri Muhammad is gehandicapt en heeft een wandelstok. Ik zie hem geen bergen op en af rennen tijdens zo’n trainingen.”

Onder impuls van Anjem Choudary herrees Al-Muhajiroun in 2009 uit haar as onder de nieuwe naam Islam4UK. De organisatie haalde de wereldpers met protestacties tegen het geplande bezoek van Geert Wilders aan Groot-Brittannië. Begin dit jaar werd ook Islam4UK door de Britse overheid verboden. “Ik ben lid van de sekte Ahlus Sunnah wal Jamaah en geef nu les in de shariawetgeving”, zegt Choudary. “Abu Imran van Sharia4Belgium is lid van dezelfde sekte. Hij zal er vanavond jammer genoeg niet bij zijn. Naar aanleiding van de arrestatie in Antwerpen van drie leden van zijn organisatie, vond hij het verstandiger om thuis te blijven. Hij probeert de vrijlating van zijn broeders te bewerkstelligen, en moet nu de Belgische media te woord staan.”

Ahlus Sunnah wal Jamaah (ASWJ) werd in 2005 door Choudary en de bekeerde Brit Simon ‘Sulayman’ Keeler uit de grond gestampt. ASWJ geldt als de ondergrondse voortzetting van Al-Muhajiroun. De organisatie is via een gesloten forum op het internet actief. “De leden van Sharia4Belgium zijn onze innige, sterke broeders”, zegt Choudary. “Wij vormen één grote moslimbroederschap en houden van elkaar. Onze oorlog is één, onze vrede is één. Wij werken zeer nauw met hen samen. Als ik naar België reis, sta ik aan hun zijde. Want Sharia4Belgium omarmt de sharia en wil uw land bevrijden.”

Geannuleerd

Zaterdagmiddag. De organisatoren van ‘Islamic Revival 2010’ mailen en bellen de wereld rond om hun broeders te laten weten dat het congres die avond niet zal plaatsvinden. “De uitbaters van het Water Lily Center willen ons niet ontvangen en zijn gezwicht voor de druk van premier David Cameron en de politie”, beweert Anjem Choudary. “Cameron is nog veel erger dan Brown of Blair. De Britse regering heeft een kwalijke reputatie opgebouwd in het boycotten van gebeurtenissen die georganiseerd worden door de moslimgemeenschap. Ze is in oorlog met de moslims. Haar troepen bezetten onze landen overzee en doden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen. Wie het in Groot-Brittannië aandurft om terrorisme te verheerlijken, belandt in de rechtbank omdat hij zich schuldig maakt aan het hebben van een ‘foute’ gedachte. De regering heeft de mond vol over vrijheid van meningsuiting, over alle vrijheden waarvan de moslims in dit land zogezegd kunnen genieten en ze wil die vrijheid ook opleggen in onze landen. Is het dan niet bizar dat ze in hun eigen achtertuin mensen verbieden hun mening te verkondigen? Het verbod op ‘Islamic Revival 2010’ is typisch voor de manier waarop de regering ons behandeld. Veel moslims zijn naar Londen afgereisd. Niet alleen uit Engeland, maar ook uit Zweden en België. Nu moeten we tegen iedereen zeggen: ‘Sorry, maar door de bemoeienis van Cameron en zijn Scotland Yard kan het niet doorgaan.’ Als dit congres had plaatsgevonden, had het een impact gehad op miljoenen over de hele wereld.”

Shoarma King

Zaterdagavond, half elf. Anjem Choudary en zijn geestesgenoot Abbu Izzadeen wandelen de Shoarma King in Leyton in Oost-Londen binnen. In hun kielzog volgt een bebaarde en flink uit de kluiten gewassen bodyguard. Ze begroeten de uitbater met een vriendelijk ‘Salam Aleykom’ en installeren zich in de donkerste hoek van het restaurant. Tot vorige maand zat Izzadeen in de cel. “Mijn misdaad was dat ik in 2006 tijdens een speech van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken John Reid opmerkingen maakte over de aanval van de coalitietroepen op de Iraakse stad Fallujah. Ik riep dat de Irakezen handelden uit wettige zelfverdediging. Daarvoor werd ik veroordeeld tot vier jaar cel.”

Toen moslimprediker Abu Izzadeen nog als elektricien werkte, heette hij Trevor Brooks. Vanavond had ook hij een speech moeten geven op ‘Islamic Revival 2010’. De jury van het Kingston Crown Court veroordeelde hem op 17 april 2008 niet voor het verstoren van een speech, maar voor het inzamelen van geld voor terroristische activiteiten en het aanzetten tot terrorisme. Izzadeen haalt zijn schouders op. “De grootste terroristen van deze wereld zijn de Amerikaanse regering en de coalitietroepen die aan het moorden en verkrachten zijn in Afghanistan”, zegt hij. “Hoeveel mensen zijn er gestorven in 9/11? 3000. Hoeveel op 7 juli 2005 in Londen? 52. Hoeveel in Afghanistan? Honderdduizenden. Laten we alsjeblieft geen 50 Britten of 3000 Amerikanen vergelijken met de honderdduizenden die elke dag in Irak en Afghanistan gedood worden. Dat is niet eerlijk. Laten we het eens hebben over écht staatsterrorisme.”

Anjem Choudary: “Zoek de definitie van terrorisme op in het woordenboek. U zal zien dat het omschreven wordt als het gebruik van geweld tegen een gemeenschap voor politieke doeleinden. Dat is exact waar de Britse en Amerikaanse troepen zich aan bezondigen. De ‘terroristen’ die ze nu bestrijden, werden vrijheidsstrijders genoemd ten tijde van Saddam of de oorlog tegen de Russen. De Amerikanen en Britten misbruiken het woord terrorisme en zetten zo de moslims in een verdomhoek. Je kan wat de Amerikanen en Britten aanrichten in Irak en Afghanistan niet gelijkstellen met de mensen die in opstand komen tegen al dat onrecht.”

Izzadeen: “Dertig jaar geleden zat Nelson Mandela opgesloten als terrorist. Nu vindt iedereen hem een wijze, internationale staatsman.”

Verdient Osama bin Laden volgens u ook die titel van wijze, internationale staatsman?

Izzadeen: “Hij wordt onze Nelson Mandela.” (lacht)

Choudary: “Sjeik Osama bin Laden is het hoofd van de islamitische strijd, of u dat nu leuk vindt of niet. Hij is degene die het heft in handen neemt en de massa’s leidt naar de bevrijding. Er zijn twee grote machten in de wereld. De ene wordt geleid door Barak Obama, hij gaat ervan uit dat de soevereiniteit aan de mens toebehoort. De andere wordt geleid door Sjeik Osama bin Laden, hij is ervan overtuigd dat de soevereiniteit aan god toebehoort. In het midden zit er niemand. George Bush zei het al: ‘Ofwel ben je voor ons, ofwel voor de terroristen.’ Ik kan u één ding zeggen: wij behoren niet tot het kamp van George Bush.” (grijnst)

U bent in oorlog met ons?

Choudary: “Natuurlijk. De oorlog wordt op elk niveau gevoerd. Niet alleen in de vlaktes van Irak en de bergen van Afghanistan, maar ook op het intellectuele vlak: de islam tegen de liberale democratie. Op elk niveau woedt er een conflict tussen de waarheid en de leugen. De waarheid is overduidelijk de islam, die vecht tegen de duistere krachten van de ongelovigen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat er af en toe doden vallen. Wat we nu zien is de totale ondergang van democratie en vrijheid. In uw democratie is alles gebaseerd op de verlangens en de wensen van de burgers. Dat is totaal tegengesteld aan de wil van god. Want Allah covert elk aspect van het menselijke leven. De islam toont niet alleen dé weg voor onze relaties met onze vrouwen, of de manier waarop we met onze kinderen omgaan, maar ook voor de economie. De enige mogelijke manier van leven is de sharia. Sharia wil zeggen dat elk onderdeel van ons leven geworteld is in de goddelijke wet. Onder de sharia heeft god het eerste en het laatste woord. De mens is er alleen maar om de goddelijke wet op te leggen, niet om te beslissen wat de wet inhoudt. De wet van god is terug te vinden in de koran en in het voorbeeld van onze profeet Mohammed.”

U wil de sharia opleggen met geweld?

Choudary: “Er zijn vier manieren waarop de sharia ingevoerd kan worden in een land als België. De eerste is dat alle Belgen de islam omarmen. Dan leggen ze zichzelf de sharia op. De tweede manier is dat België geannexeerd wordt door een ander land dat de sharia al ingevoerd heeft. Door geweld, dus. Dat is vanzelfsprekend. Soms is geweld nodig om mensen naar de juiste weg van de islam te leiden. De derde manier is zoals nu in Afghanistan gebeurt: moslims nemen tijdens een oorlog de macht in handen en implementeren de sharia. De vierde manier is dat een groep in de samenleving een staatsgreep pleegt en de macht in handen geeft van de moslims. Ik gebruik het zwaard van de tong om mensen te overtuigen. We leven op hoop, want de islam waait over Europa als een tsunami. In sommige wijken van Antwerpen en Brussel bestaat de bevolking voor 40% uit moslims. De islambevolking is er groter dan in Britse steden als Bradford. We naderen met rasse schreden het point of no return.”

Welke rol speelt Sharia4Belgium daarin?

Choudary: “Ook al staan er niet massaal veel mensen in de frontlijn, toch is hun impact fenomenaal. Toen ze de lezing van Benno Barnard verstoorden, werden ze de talk of the town. Naar aanleiding daarvan zijn er wetsvoorstellen ingediend om hen het zwijgen op te leggen. Zij hebben heel België in beroering gebracht. Sharia4Belgium is de belangrijkste vertolker in uw land van de roep naar sharia. Ze krijgen steunbetuigingen uit Jordanië, Amerika, het Midden-Oosten. Wij zullen altijd aan hun zijde staan. We roepen hen zelfs op om nog meer te doen: om de moslims in België in opstand te laten komen zodat de sharia er geïnstalleerd kan worden.”

U steunt hen dus ook als ze geweld gebruiken?

Choudary: “Ik begrijp dat u die vraag stelt, en dat u daar ook graag een antwoord op zou krijgen. Ik engageer me in een ideologische en politieke strijd. Die is veel krachtiger dan wapens. Als je een mens kunt veranderen, zijn hart en zijn verstand kunt beïnvloeden, kan hij een leger leiden. Wapens en kogels doden mensen, maar als het er op aan komt moet je hun harten en geesten veroveren. Moslims die geboren en getogen zijn in Engeland en België hebben sowieso niets te vrezen. Wij richten onze pijlen niet op de mensen van onze eigen gemeenschap. Wij nodigen de anderen uit om zich te bekeren tot de islam. Onze belangrijkste oorlog met u is er een van woorden, van ideologie.”

Maar ook van bommen en geweren?

Choudary: “De grootste bom die wij hebben, is ons geloof dat alleen Allah het waard is om aanbeden te worden. Dat is onze zwaarste, meest explosieve bom. Het was die bom die het hele Arabische schiereiland liet daveren, die het hele Perzische en Romeinse Rijk veroverde. Ons geloof is veel krachtiger dan om het even welke bom die de Britten of Amerikanen op onze landen droppen, of dan om het even welke bom die wij tegen jullie kunnen gebruiken. Wij willen de hele wereld veroveren. Dat is ook de wil van de profeet. Het is iets waar we in geloven en voor strijden. Het gebeurt nu, in deze wereld, door de jihad met het woord, maar ook door de jihad met het zwaard. De jihad verwijdert alle intellectuele en fysieke obstakels. Ongelovigen zullen in de islamstaat leven onder de sharia, met hun eigen kerken, synagogen en tempels, maar in de publieke arena zullen ze de wet van Allah moeten gehoorzamen.”

Izzadeen: “ Alleen voor praktiserende homoseksuelen, pedofielen, verkrachters en moordenaars zal er geen plaats zijn. Zij krijgen de doodstraf.”

Stuurt u jonge Britse moslims naar Irak of Afghanistan?

Choudary: “U en uw regering sturen mensen naar Irak en Afghanistan. Net als de Britse regering. En ze doden elke dag. Wij sturen mensen naar madrassas waar ze de islam bestuderen en anderen onderwijzen hoe ze zich tegen het regime kunnen keren door de islam te omarmen. Wij zijn geen militaire organisatie. Er is geen enkel bewijs dat wij mensen naar de gewapende strijd gestuurd hebben.”

Een van de aanklachten tegen de gearresteerden van Sharia4Belgium is dat ze het terrorisme financieren.

Choudary: “Volgens de islam zijn die mensen onschuldig. Volgens uw gerechtshoven zijn ze onschuldig tot bewezen is dat ze moslim zijn. Elke rechter of jury zal hen beschouwen als leden of supporters van Al-Qaida. Ze zullen ongetwijfeld veroordeeld worden, want de rechters zijn bevooroordeeld, net als uw regering. Hoe kunnen onze broeders ooit een eerlijk proces krijgen?”

Izzadeen: “En wat dan nog als ze mensen naar Afghanistan gestuurd zouden hebben? Of ze het nu gedaan hebben of niet, de coalitietroepen verliezen toch.”

Zal ‘Islamic Revival 2010’ nog plaatsvinden?

Choudary: “Natuurlijk. We hopen dat we op een dag de Britse regering omver zullen werpen en dat we dan de hele media in handen zullen hebben. Wie weet, vindt ons volgende congres in Buckingham Palace plaats. Insjallah.”

Abu Imran, sharialiefhebber met lange vingers

In de vroege ochtend van donderdag 23 november viel de federale politie in Antwerpen binnen bij mensen die ervan verdacht werden een aanslag voor te bereiden. Drie van de zeven arrestanten zijn lid van Sharia4Belgium. De organisatie liet voor het eerst van zich horen toen ze op 2 april onder leiding van boegbeeld Abu Imran een lezing van Benno Barnard aan de Antwerpse universiteit luidruchtig verstoorde. Abu Imran, echte naam Fouad Belkacem, is een man met een strafblad: in 2002, 2004 en 2007 werd hij veroordeeld voor inbraak en weerspannigheid. Als aanhanger van de sharia is hij nu een duchtig pleitbezorger van strenge lijfstraffen tegen diefstal. Fouad Belkacem startte zijn carrière als radicale moslim in Boom, waar hij voorzitter was van El Islaah, een jongerenvereniging die officieel jonge moslims van straat wou houden, maar zich in werkelijkheid vijandig opstelde tegen homo’s en geïntegreerde moslims. Na de Britse ban op Islam4UK in januari van dit jaar kwam Belkacem in contact met Anjem Choudary. Onder impuls en met de hulp van Choudary lanceerde Belkacem als Abu Imran Sharia4Belgium.

Tekst: © Jan Stevens

Foto: © Veerle Van Hoey

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Wauw… dat klinkt allemaal geweldig! Gaat nog net niet met een mes in je rug van zo´n gesprek vandaan! Nou ja, wat overdreven, maar stel je toch voor dat ik hier (Ecuador) met mijn landgenoten openlijk over de “verovering” van Latijns-Amerika ga zitten lullen. Dan trekken ze morgen mijn visum in en zit ik twee minuten later in het vliegtuig…

Reacties zijn gesloten.