Sex, lies and Wikileaks
De beschuldigingen van het Zweedse gerecht aan het adres van Julian Assange zijn niet mals: onwettige dwang, seksuele geweldpleging en verkrachting. Als ze kloppen, hoort de Wikileaksstichter thuis in de cel. Toch zijn er steeds meer aanwijzingen dat de aanklacht terug te voeren is tot twee uit de hand gelopen onenightstands.
Op 11 augustus van dit jaar landde Julian Assange op de luchthaven van Stockholm. Hij was door de links-christelijke organisatie The Brotherhood Movement in de Zweedse hoofdstad uitgenodigd om er te komen spreken op een congres over ‘Oorlog en de rol van de media’. Volgens de Britse krant The Daily Mail werd Assange bij aankomst opgevangen door Anna A., politiek secretaris en woordvoerster van The Brotherhood, en zijn latere ‘slachtoffer’. Anna werkte eerder als onderzoeksassistente aan de universiteit van Uppsala en kreeg in Zweden bekendheid door haar niet aflatende strijd tegen seksueel geweld op vrouwen. Ze nam Assange mee naar haar appartement in het centrum van Stockholm. Daar mocht hij een paar dagen verblijven, tot de start van het congres. In tussentijd zocht Anna elders onderdak.
Maar op vrijdag, 14 augustus, arriveerde Anna een dag eerder dan gepland terug op haar flat. In haar latere verklaring aan de politie zei ze: “Assange was er toen ik thuis kwam. We praatten een beetje en besloten dat hij kon blijven.” Ze gingen samen dineren, keerden terug naar Anna’s huis en hadden seks met elkaar. Tijdens die vrijpartij scheurde het condoom. Later zou Anna aan de politie verklaren dat ze die bewuste nacht met een lek condoom niet verder wou vrijen, maar dat ze daartoe gedwongen werd door Assange.
s’Anderendaagsmorgens leek het alsof er ten huize van Anna A. niets wereldschokkends gebeurd was. Het kersverse paar bleef vriendelijk tegen elkaar en diezelfde avond organiseerde Anna na Assanges speech een feestje op haar flat ter ere van haar gast. De Zweedse blogger Göran Rudling slaagde er in om Anna’s inmiddels gewiste tweet van die nacht terug boven te spitten: “Zit hier buiten om twee uur te bevriezen met de coolste, slimste mensen van de wereld. Ongelooflijk.”
“De bal ligt in jouw kamp”
Tijdens het congres ontmoette Julian Assange zijn tweede ‘slachtoffer’, Sofia W., een jonge ambtenaar uit het provinciestadje Enköping. In haar verklaring aan de politie vertelde Sofia dat ze Assange een paar weken eerder voor het eerst op tv had gezien. Het was liefde op het eerste gezicht: ze vond hem “interessant, dapper en bewonderenswaardig.” Toen ze hoorde dat hij voor een lezing naar Stockholm zou komen, bood ze zichzelf als vrijwilligster aan bij de organisatoren. Maar ze werd niet aangenomen. Die zaterdagavond installeerde ze zich op de eerste rij en nam een hele reeks foto’s van Assange terwijl hij aan het speechen was. Naderhand bleef ze rondhangen en raakte ze aan de praat met Assange en een paar van zijn vrienden. Een van hen verklaarde achteraf dat Sofia haar uiterste best deed om indruk te maken op het Wikileaksboegbeeld. Assange en zijn vrienden vroegen haar mee naar een restaurant voor de lunch. Daarna ging zij samen met Assange naar de film. In haar politieverklaring zei Sofia dat ze ‘intiem’ waren en dat Assange haar ‘aantrekkelijk’ vond. Ze spraken af om elkaar nog eens te ontmoeten. Assange zette Sofia op de trein naar Enköping en nam zelf een taxi naar Anna’s flat. De dag erna pochte Sofia tegen vrienden over haar geflirt met de stichter van Wikileaks. Volgens politierapporten zei een van haar vrienden daarop: “De bal ligt in jouw kamp.”
Op maandag, 17 augustus belde Sofia zelf naar Julian Assange. Ze spraken af in het station van Stockholm, om van daaruit met de trein samen naar Enköping te reizen. Sofia kocht tickets voor beiden, want Assange was blut. Van zodra ze in Sofia’s flat toekwamen, doken ze de koffer in. Volgens haar politieverklaring droeg Assange toen een condoom. De volgende ochtend vreeën ze opnieuw, maar nu condoomloos. In haar verklaring zei Sofia dat ze over haar toeren raakte toen Assange weigerde een condoom om te doen. Toch gingen ze na hun vrijpartij samen in de stad ontbijten. Bij het afscheid in het station van Enköping kocht Sofia een enkeltje richting Stockholm voor Julian Assange.
Seksval
Sofia was bang dat ze een soa opgelopen had en belde naar Anna A. die ze op het congres ontmoet had. Ze vertelde dat ze onbeschermde seks met Assange had gehad. Volgens de Daily Mail reageerde Anna A. woedend en wou ze Assange onmiddellijk uit haar flat laten zetten. Hij weigerde en vertrok pas drie dagen later, op vrijdag 20 augustus. Diezelfde vrijdag stapten Anna A. en Sofia W. samen naar de Stockholmse politie. Volgens een bron bij de politie kwamen ze in eerste instantie informeren hoe ze Assange tot een HIV-test konden dwingen. Ze vertelden allebei hun verhaal aan de dienstdoende agente. Die vond dat alles erop wees dat Sofia door Assange was verkracht en dat hij seksueel geweld gebruikt had tegen Anna. De openbare aanklaagster Maria Häljebo Kjellstrand was het daarmee eens en gaf opdracht om Assange op te pakken. Rechercheurs kamden heel Stockholm uit, op zoek naar de founding father van Wikileaks. Vergeefs.
Op zondag lekte Kjellstrand het nieuws naar de Zweedse tabloid Expressen. De daaropvolgende commotie zorgde er voor dat de beschuldiging van verkrachting door Kjellstrands overste uit de aanklacht tegen Assange gehaald werd. Op 31 augustus bood Assange zich voor verhoor aan in Stockholm. Hij verliet het politiekantoor als een vrij man en kreeg toestemming om het land te verlaten. Het zou duren tot november vooraleer de Zweedse hoofdaanklaagster Marianne Ny via Interpol een arrestatiebevel tegen Assange uitvaardigde.
Volgens Assanges Britse advocaat Mark Stephens gaan er politieke motieven schuil achter dat internationale arrestatiebevel. “Er is zelfs geen Zweeds arrestatiebevel tegen Assange; toch laat Marianne Ny mijn cliënt via Interpol oppakken en uitleveren.” Ny ontkent dat er van politieke beïnvloeding sprake is. Toch gonst het van de geruchten over rechtstreekse beïnvloeding door de Amerikaanse overheid. Volgens de Amerikaanse nieuwssites Counter Punch en Raw Story is er een mogelijke link tussen de CIA en Anna A. Zij zou banden hebben met de door de Amerikaanse overheid gefinancierde anti-Castro-organisatie Misceláneas de Cuba. De in Zweden actieve organisatie wordt vanuit Miami geleid door Carlos Alberto Montaner, een Cubaanse banneling en journalist die op de payroll van de CIA zou staan. Tijdens een verblijf in Cuba werkte Anna A. samen met de door de VS gefinancierde vrouwenorganisatie Las damas de blanco. Omwille van ‘subversieve activiteiten’ werd ze toen het land uitgezet. Eind augustus zei Julian Assange in een interview met de Zweedse krant Aftonbladet dat hij al veel eerder gewaarschuwd was niet in ‘seksvallen’ te trappen. Op de vraag of hij er dan nu met zijn ogen open in getrapt was, antwoordde hij schouderophalend: “Misschien wel, misschien niet.”
© Jan Stevens