Free as a bird (bis)

Het zal nog een tijdje duren vooraleer de pedofiele jeugdschrijver Gie Laenen zijn celstraf zal moeten gaan uitzitten. “Ik ben niet van plan om hem naar aanleiding van uw berichtgeving te laten oppakken”, zegt advocaat-generaal Bob Ruys van het Brusselse Hof van Beroep. “Dat zou een beetje belachelijk zijn.”

 

Op 30 juni 2008 werd de recidiverende pedofiel Gie Laenen door het Hof van Beroep van Brussel definitief veroordeeld tot 4 jaar effectief. Advocaat-generaal Bob Ruys liet hem toen vrijuit gaan. “Laenen had alle zittingen bijgewoond, waardoor ik niet de indruk had dat hij op de vlucht zou slaan.” Ruys maakte vlak na het proces wel een gevangenisbriefje klaar om Laenen te laten oppakken.”Dat document is verloren gegaan. Wat er precies fout is gelopen, moet ik nog laten uitzoeken. In augustus diende Laenen een genadeverzoek in. Zijn dossier ligt nu op de Dienst Genade in afwachting van behandeling. Bij een genadeverzoek wacht ik meestal met de uitvoering van de straf. Want het is altijd mogelijk dat door het verzoek een effectieve gevangenisstraf omgezet wordt in effectief met uitstel.”

Ook bij Laenen? “Ik heb zelf negatief voor Laenens genadeverzoek geadviseerd. Het zou me verwonderen dat de koning daar tegenin zou gaan. Ik ga ervan uit dat het verzoek verworpen wordt en dan verstuur ik onmiddellijk Laenens oproepingsbrief.”

Bij effectieve straffen van vier jaar worden de meeste veroordeelden die een genadeverzoek indienen opgesloten vooraleer er een beslissing is. Zo vloog Michel Nihoul in 2004 de gevangenis in om zijn straf van vijf jaar voor drugshandel uit te zitten, terwijl zijn genadeverzoek nog liep. Waarom gebeurt niet hetzelfde met een recidiverende pedofiel? “De straf zal sowieso uitgevoerd worden, eenmaal Laenens genadeverzoek verworpen is. Dit is gewoon uitstel van executie. Door de berichtgeving in De Morgen zal dat verzoek nu misschien bovenaan de stapel gelegd worden. Ik vind dat goed, en heb daar trouwens al voor gebeld. De Dienst Genade liet me weten dat het dossier in afwachting lag om behandeld te worden. Ik ben nu van plan om hen binnenkort nog eens achter hun veren te zitten. Eerlijk gezegd had ik iets sneller dan vandaag hun beslissing verwacht. Ik heb gelezen dat Laenen zelf vragende partij is om vlug de cel in te gaan. Dan had hij natuurlijk consequent moeten zijn en geen genadeverzoek moeten indienen.”

Kan Ruys hem dan nu niet laten oppakken? “Dat zou een beetje belachelijk zijn. (lacht) Van zodra de Dienst Genade haar werk gedaan heeft, krijgt hij zijn gevangenisbriefje.”

 

©jan@janstevens.be

Vergelijkbare berichten