|

Dingen die niemand weet

Dingen die niemand weet

Alessandro D’Avenia, Cargo (originele titel: Cose che nessuno sa), 352 blz., 18,90 euro.

 

“Ze wordt vandaag veertien en zit op de voorsteven.”

 

“Wat er ook gebeurt, ik ben er voor je”, zegt Margherita’s vader wanneer ze haar angst uitspreekt voor de nieuwe grote school. Het is zomervakantie en Margherita en haar papa doorklieven met hun zeilboot de azuurblauwe wateren van de Ligurische zee. “Het komt allemaal goed”, verzekert hij haar terwijl hij haar in zijn armen neemt en haar tranen dept.

De laatste dag van de vakantie stort Margherita’s wereld in als ze op het antwoordapparaat een bericht van vaderlief hoort waarin hij aankondigt dat hij het gezin voorgoed verlaat. Op school merkt de leraar Latijn haar ontreddering. Ze raakt in de ban van de verhalen uit de klassieke mythologie die hij vertelt en vindt troost bij de Odyssee van Homerus.

Dertiger Alessandro D’Avenia geeft zelf les op een middelbare school: hij is dus een kenner van de Italiaanse doorsnee puber. In zijn bestsellerdebuut Wit als melk, rood als bloed volgde hij een jaar uit het schoolleven van een zestienjarige jongen, nu focust hij op het getroebleerd bestaan van een veertienjarig meisje. D’Avenia kan een aardig stukje schrijven, en voor rijpere tieners zal Dingen die niemand weet ongetwijfeld als balsem inwerken op hun gekwetste ziel.

 

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten