|

De oorsprong van geweld

De oorsprong van geweld, Fabrice Humbert, Atlas Contact (originele titel: L’Origine de la violence), 336 blz., 21,95 euro.

 

“Satan, zo wordt gezegd, was Gods straffende engel.”

 

 

De oorsprong van geweld lijkt meer een titel voor een filosofisch traktaat dan voor een roman. De ambities van de jonge Franse auteur Fabrice Humbert overstijgen ook die van het puur literaire: naast een accurate weergave van de gruwel van het nazisme, is zijn roman een diepgaande reflectie over het geweld in elk van ons.

Een leraar uit Parijs gaat met zijn klas op uitstap naar Buchenwald. De leerlingen worden stil in de foltercellen en in de kamer waar de gevangenen met een nekschot werden afgemaakt. Terwijl de leraar door het kamp wandelt, denkt hij beschaamd aan een recent voorval waarbij zijn stoppen na een stom incident voor de zoveelste keer doorsloegen en hij een dronken man een flinke rammeling gaf. In het kampmuseum ziet hij een foto van een gevangene die sprekend op zijn vader lijkt. Na een lange zoektocht ontdekt hij de identiteit van de man en wordt hij geconfronteerd met lang verzwegen familiegeheimen.

Net als Jonathan Littell in De welwillenden stelt Fabrice Humbert in De oorsprong van geweld schuldvragen over geweld in onze cultuur. Humbert put daarvoor uit zijn eigen familiegeschiedenis, waardoor die vragen extra hard klinken.

 

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten