|

Morgen een jaar geleden

Morgen een jaar geleden

Sebastiano Mondadori, De Bezige Bij, (oorspronkelijke titel: Un anno fa domani, 272 blz., 18,90 euro.

 

“Op de avond dat mijn broer me heeft weten te overtuigen van het bestaan van een hiernamaals, zit de barman te wachten tot we eindelijk onze derde Negroni ophebben zodat hij kan gaan sluiten.”

 

Morgen zal het precies een jaar geleden zijn dat voedingsdeskundige Vittorio Congedo’s vrouw Teresa begraven werd nadat ze in een auto-ongeluk om het leven kwam. Teresa’s dood maakte van Vittorio in een klap een rijk man. Samen met zijn nieuwe, twintig jaar jongere vrouw Carola reist hij van Rome naar Milaan voor het huwelijk van zijn nicht. De avond voor de begrafenis van Teresa, dook hij met de toen negentienjarige Carola in de koffer. Het dieetadvies dat zij kwam vragen, eindigde in een zwangerschap en een min of meer gedwongen huwelijk. Worstelend met een latente alcoholverslaving, vraagt hij zich onderweg naar de bruiloft in Milaan af of hij zijn dode vrouw eigenlijk ooit echt gekend heeft.

In het tragikomische Morgen een jaar geleden verhaalt Sebastiano Mondadori met zwier en ironie het rouwproces van de door schuldgevoelens geplaagde Vittorio. Jammer dat Mondadori af en toe de weg kwijt raakt en zijn personages even nietszeggend en rumoerig laat klinken als het publiek in een Italiaanse trattoria op een drukke zaterdagavond.

 

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten