|

Handboek van de duisternis

Handboek van de duisternis, Enrique de Hériz, De Geus (originele titel: Manual de la oscuridad), 462 blz., 22,90 euro.

 

“Het is nog maar enkele treden tot aan de groene deur, elf of twaalf.”

 

 

Vlak nadat Víctor Losa door zijn collega’s op een internationaal congres tot beste goochelaar ter wereld uitgeroepen is, slaat het noodlot keihard toe. Op een door zijn oude leermeester Mario Galván georganiseerde huldiging door de beroepsgoochelaars van zijn thuisstad Barcelona, krijgt Víctor problemen met zijn zicht. Tijdens de uitvoering van zijn belangrijkste goochelact, lijkt het alsof er heel even een alles verblindende witte sluier voor zijn ogen geschoven wordt. Als dat fenomeen zich later nog een paar keer herhaalt, raakt Víctor totaal gedestabiliseerd. Het verdict van de neuroloog bij wie hij te rade gaat, is onverbiddelijk: binnen afzienbare tijd zal Víctor stekeblind worden.

In Handboek van de duisternis slaagt de Spaanse auteur Enrique de Hériz erin op heel ingenieuze wijze het fictieve angstaanjagende verhaal van Víctors naderende blindheid te vermengen met de 19e-eeuwse geschiedenis van de heroïsche ‘strijd’ tussen bonafide goochelaars en de toen razend populaire spiritisten. In deze fraai geschreven roman is het trouwens niet allemaal kommer en kwel: zo zorgen de officiële onderzoeksrapporten naar spiritisme waar de Hériz overvloedig uit citeert, voor een bijzonder vrolijk intermezzo.

 

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten