|

Herinneringen aan Rio

Herinneringen aan Rio, Chico Buarque de Holanda, Meulenhoff (originele titel: Leite derramado), 224 blz., 18,95 euro.

“Als ik hieruit kom, gaan we trouwen op het landgoed uit mijn gelukkige jeugd aan de voet van de bergen.”

 

 

 

Na een ongelukkige val wordt de honderdjarige Eulálio opgenomen in een ziekenhuis waar hij aan de laatste reis van zijn leven begint. Half verdoofd door de morfine vertelt hij zijn levensverhaal tegen verplegers en ingebeelde bezoekers. Hij stamt uit een vooraanstaande Braziliaanse familie: zijn vader was een senator die vermoord werd toen Eulálio nog een kleine jongen was. Matilda, de vrouw op wie hij waanzinnig verliefd werd, verliet hem na de geboorte van hun dochter.

Met Herinneringen aan Rio schreef Chico Buarque de Holanda een schitterende roman over familievetes, bedrog, spijt en verval. Het beeld dat hij van de Braziliaanse samenleving schetst, is niet fraai: misdaad, corruptie, seksisme en racisme voeren er de boventoon. Buarque de Holanda is beroemd in Brazilië als schrijver en vertolker van bossanovamuziek. Onder de naam Chico Buarque scoort hij er hit na hit en in de loop der jaren bouwde hij een gedegen reputatie op als maatschappijkritisch dichter en romanschrijver. Zijn in eigen land meermaals bekroonde laatste roman Herinneringen aan Rio swingt alvast als uitstekende bossanova.

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten