|

Huis-, tuin- en keukenplezier

 

Het weekblad Time riep stand-upcomedian David Sedaris (1956) in 2001 uit tot ‘Humorist of the Year’. Daarnaast werd hij maar liefst drie keer genomineerd voor een Grammy Award. De voorbije jaren schreef hij stapels kortverhalen, essays en toneelstukken. Hij is razend populair in Amerika: van zijn boeken werden meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht. Bij ons was Sedaris tot hiertoe een nobele onbekende. Het zou zeer terecht zijn als daar met de pas gepubliceerde bundel ‘Van je familie moet je het hebben’ verandering in komt. Want David Sedaris is een grootmeester in het tongue in cheek vertellen van herkenbare huis-, tuin- en-keukengebeurtenissen.

Sedaris heeft Griekse roots, is de zoon van een ingenieur, heeft vier zussen en een broer, is homoseksueel en leeft met zijn vriend in Frankrijk. Zijn afkomst, familie en dagelijkse leven vormen de voornaamste ingrediënten van zijn op het eerste gezicht lichtvoetige kortverhalen. Maar vaak is de ondertoon tragisch, heel af en toe zelfs met een wrange bijsmaak. In ‘Dromen als een reus, presteren als een dwerg’, vertelt hij hoe zijn vader ook een familiejazzband wil nadat hij een concert gezien heeft van Dave Brubeck & zonen. David droomt van een stofzuiger, maar krijgt van pa een gitaar. Hij moet op privémuziekles. De familiejazzband wordt uiteindelijk een gigantische flop. Pa Sedaris is weer een illusie armer.

De verhalen in ‘Van je familie moet je het hebben’ werden uit Sedaris’ omvangrijke oeuvre geplukt door schrijfster Aaf Brandt Corstius. Aaf stamt zelf uit een heel bijzondere familie: zo is haar vader Hugo Brandt Corstius in Nederland berucht als genadeloos columnist. De ideale samenstelster voor dit heerlijke boek.

© Jan Stevens

David Sedaris, Van je familie moet je het hebben, Lebowski, 307 blz., 12,50 euro, ISBN 978-90-488-0453-5

 

Vergelijkbare berichten