|

Op de kaart

op de kaartOp de kaart. Hoe de wereld in kaart werd gebracht

Simon Garfield, Podium/Luster (originele titel: On the map. Why the world looks the way it does), 496 blz., 25 euro.

“In december 2010 publiceerde Facebook een even verbazingwekkende als mooie nieuwe wereldkaart.”

Zijn leven lang al is de Brit Peter Bellerby gefascineerd door tollende ballen. Daarom solliciteerde hij ooit bij een bowlingbaan in Londen. Hij begon er zijn carrière als onderhoudstechnicus voor de houten banen en schopte het snel tot manager. Toen zijn vader tachtig werd, ging hij op zoek naar een origineel tollend cadeau: een met de hand vervaardigde wereldbol. Hij trok van winkel naar winkel, surfte rond op het internet, maar vond alleen peperdure antieke globes of fabriekswereldbollen, made in China. “In veel globes zat zelfs een lamp!” Dus besloot hij zelf een wereldbol voor zijn vader te maken. Toen hij daaraan bezig was, merkte hij dat nog veel andere mensen geïnteresseerd waren in kunstig vervaardigde globes. Hij zei zijn baan bij de bowlingbaan op en ging in 2008 van start als ambachtelijk globemaker. Drie jaar later had hij een wachtlijst van 25 klanten voor elk formaat globe. De ‘moderne’ wereldbolfanaat Peter Bellerby is een van de vele gepassioneerde en gedreven kaartenmakers die de even gepassioneerde en gedreven journalist Simon Garfield portretteert in het uitstekende Op de kaart. Van Ptolemeus tot Google Maps, van de tweede tot de 21e eeuw: de op het eerste gezicht gortdroge geschiedenis van de cartografie wordt dankzij de zwierige pen van Garfield een plezier om te lezen.

© Jan Stevens

Vergelijkbare berichten