Free as a bird (the end?)

Koning Albert heeft het genadeverzoek van de recidiverende pedofiele jeugdschrijver Gie Laenen (65) verworpen. Zijn gevangenisbriefje is dinsdagavond verstuurd. Binnen een paar dagen zal hij zijn straf moeten gaan uitzitten. De slachtoffers reageren opgelucht. Laenen zelf weigert elke commentaar.

 

Tussen 1978 en 2002 randde jeugdauteur en ex-VRT-medewerker Gie Laenen minstens 25 jongens tussen de elf en zestien jaar oud aan. Jongens die interesse hadden in een toneelcarrière, nodigde hij op woensdagnamiddag bij hem thuis uit. Tijdens die sessies verplichtte hij zijn slachtoffers tot seks. Een jaar geleden werd hij door het Hof van Beroep van Brussel definitief veroordeeld tot 4 jaar effectief. Het Brusselse parket-generaal, dat opdracht moest geven tot uitvoering van de straf, liet Laenens eerste oproepingsbrief verloren gaan. Hij profiteerde daarvan om een genadeverzoek in te dienen. Het parket-generaal besloot dan maar om Laenen ongemoeid te laten zolang zijn genadeverzoek liep.

“Dinsdag hebben we vernomen dat Laenens verzoek verworpen is”, zegt advocaat-generaal Jacques De Lentdecker van het parket-generaal. “Ik heb dezelfde avond nog de procedure in gang gezet zodat mijnheer Laenen zijn gevangenisstraf binnenkort kan gaan uitzitten.”

Wanneer is binnenkort? Binnen een paar dagen? De Lentdecker: “Het zal zoiets zijn, ja. Het dossier wordt nu administratief in orde gemaakt en meteen ook uitgevoerd.”

 

Opluchting

“We zijn nog niet op de hoogte gesteld dat het genadeverzoek verworpen is”, reageert Laenens advocaat Ludo Kools. “Ik vind het bizar dat journalisten eerder geïnformeerd worden. U zegt dat mijnheer Laenen binnen een paar dagen zijn straf zal moeten gaan uitzitten, maar ik heb daar geen zicht op. Ik vind het hoogst merkwaardig dat naar aanleiding van de berichtgeving in De Morgen iedereen hier op gesprongen is. Ik heb er alle begrip voor dat deze zaak gevoelig ligt, maar waarom moest dit zo aangepakt worden? Of ik mijnheer Laenen al gesproken heb? Dat is mijn probleem, niet het uwe.”

“De slachtoffers zijn zeer blij met dit nieuws”, zegt hun advocaat Dirk De Maeseneer. “Voor hen is het een grote opluchting dat Laenen na al die jaren eindelijk achter de tralies verdwijnt.”

Gie Laenen werd in de jaren zeventig al eens veroordeeld voor pedofiele feiten. Als recidivist zal hij minstens tweederde van zijn straf moeten uitzitten. Dirk De Maeseneer: “De slachtoffers zullen een flinke vinger in de pap hebben bij het verdere verloop. Want als Laenen een verzoek tot vervroegde invrijheidsstelling indient, worden zij door de strafuitvoeringsrechtbank gehoord.”

“Ik zal het pas echt geloven op het moment dat Laenen effectief in de cel zit”, zegt een van zijn slachtoffers. “Het is onbegrijpelijk dat ze hem zolang vrij hebben laten rondlopen en dat er eerst een artikel in de krant moest verschijnen. Je begint je af te vragen of hij op de een of de andere manier bescherming genoot. Maar nu leef ik op hoop.”

 Gie Laenen zelf wil geen commentaar geven.

©jan@janstevens.be

Vergelijkbare berichten